BASISSTATUTEN :
LAATSTE AANPASSING :
Bierbeeks Sportcomité 3360 Bierbeek Identificatienummer : 2538/95
GECOORDINEERDE STATUTEN
Naam. zetel, duur
Artikel 1. Tussen de ondergetekenden wordt een vereniging zonder winstoogmerk opgericht voor onbeperkte duur met als naam Bierbeeks Sportcomité. De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te Bierbeek in het Vlaams Gewest. . Doel Art. 2. De vereniging heeft de sportbeoefening in zijn algemeenheid tot doel. Het specifieke doel van de vereniging is de organisatie van wielerwedstrijden, in de eerste plaats tijdens de dorpskermissen van Bierbeek. De vereniging kan alle activititeiten organiseren die dit doel kunnen ondersteunen, zoals onder meer de organisatie van bals, de uitbating van drank- en eetstanden, de uitgifte van publikaties en strooibrieven. Het uitkeren van vermogensvoordelen aan bestuurders, leden en andere personen is verboden, behalve voor het in de statuten bepaald belangeloos doel.
Lidmaatschap Art. 3. Het aantal leden is onbeperkt, maar moet ten minste twee bedragen. De jaarlijkse bijdrage van de leden wordt bepaald op maximum 25 euro. Het bestuursorgaan beslist bij gewone meerderheid over de aanvaarding van de leden. De uitsluiting van een lid geschiedt op de wijze voorzien in het Nieuw Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV). De leden nemen geen verplichtingen op zich betreffende de verbintenissen van de vereniging. Ontslag van een lid van de vereniging kan gebeuren bij aangetekend schrijven aan de voorzitter van het bestuursorgaan. Wanneer een lid zijn lidgeld niet betaalt vóór 1 juli van het lopende verenigingsjaar, wordt hij als ontslagnemend beschouwd. Een lid kan ontslagen worden door de algemene vergadering bij tweederde meerderheid; om geldig te zijn dient dit vermeld te zijn op de agenda. De beslissing zal binnen de acht dagen aan het betrokken lid betekend worden bij gewone brief. Het ontslagen lid kan onder geen beding schadeloosstelling of terugbetaling van betaalde lidgelden eisen.
Bestuur van de vereniging Art. 4. De vereniging wordt bestuurd door een bestuursorgaan van ten minste drie leden die lid zijn van de vereniging, voor de eerste maal benoemd door de oprichters en nadien door de algemene vergadering der leden. Het bestuursorgaan werkt collegiaal. De mandaten zijn van beperkte duur voor een periode van vijf jaar. De mandaten zijn steeds verlengbaar, mits uitdrukkelijke beslissing van de algemene vergadering. Het mandaat eindigt bovendien door overlijden, ontslag of uitsluiting. Het mandaat van bestuurder is onbezoldigd. Indien, om enige reden, een plaats van bestuurder openvalt voor het einde van zijn mandaat, blijven de overige bestuurders in funktie en nemen zij het bestuur van de vereniging waar, overeenkomstig de statuten, tot aan de volgende algemene vergadering, die dan ovérgaat tot de definitieve beslissing betreffende de vervanging. In tussentijd hebben de overblijvende bestuurders het recht een nieuwe bestuurder te coöpteren.
|
Art. 5. Het bestuursorgaan vertegenwoordigt en verbindt de vereniging in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen. Het kan alle handelingen van bestuur en beschikking stellen die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het voorwerp en doel van de vereniging, voor zover zij niet door de wet bij uitsluiting aan de algemene vergadering zijn voorbehouden.
De besluiten worden genomen met gewone meerderheid van de aanwezige leden van het bestuursorgaan, met uitsluiting van de afwezigen, van de nietige stemmen en van de onthoudingen. Om geldig te beslissen is de aanwezigheid van minstens de helft van de bestuursleden vereist.
Ten aanzien van derden is de vereniging slechts verbonden door de gezamenlijke handtekeningen van twee bestuurders. Het bestuursorgaan draagt voor het dagelijks bestuur zijn bevoegdheden over aan de voorzitter, secretaris en penningmeester die in consensus beslissingen nemen. Een bestuurder kan zich in het bestuursorgaan laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder via een ondertekende volmacht., doch het aantal volmachten is beperkt tot één.
De bestuurders nemen geen persoonlijke verplichtingen op zich betreffende de verbintenissen van de vereniging. Zij zijn enkel verantwoordelijk voor het uitvoeren van hun mandaat. De goedkeuring van de rekening door de algemene vergadering geldt tevens als ontlasting voor de leden van het bestuursorgaan.
Algemene vergadering
Art. 6. De algemene vergadering bestaat uit alle effectieve leden van de vereniging.
Een besluit van de algemene vergadering is vereist voor :
1° de statutenwijziging;
2° de benoeming en de afzetting van de bestuurders en de bepaling van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;
3°de benoeming en de afzetting van de commissaris en de bepaling van zijn bezoldiging;
4° de kwijting aan de bestuurders en de commissaris alsook, in voorkomend geval, het instellen van de verenigingsvordering tegen de bestuurders en de commissaris;
5° de goedkeuring van de jaarrekeningen en van de begroting;
6° de ontbinding van de vereniging;
7° de uitsluiting van een lid;
8° de omzetting van de vzw in een ivzw, een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming of in een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming;
9° een inbreng om niet van een algemeenheid te doen of te aanvaarden;
10° alle andere gevallen waarin de wet of de statuten dat vereisen.
Bij het nemen van gewone beslissingen, waarvoor de wet geen bijzondere regels oplegt gelden de regels van beraadslagende vergaderingen, tenzij de statuten het anders bepalen. De besluiten worden genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden met uitsluiting van de afwezigen, van de nietige stemmen en van de onthoudingen.
Voor de uitsluiting van een lid gelden dezelfde regels als voor een statutenwijziging : de algemene vergadering kan enkel tot uitsluiting van een lid besluiten wanneer tenminste twee derde van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd is en met naleving van de bijzondere voorwaarden zoals bepaald door de wet.
Er zal jaarlijks op de zetel van de vereniging een gewone algemene vergadering gehouden worden op de dag en uur te bepalen door het bestuursorgaan. Alle leden worden per gewone brief uitgenodigd ten minste vijftien dagen vóór de vergadering. De oproeping vermeldt de agenda van de algemene vergadering. De agenda wordt samengesteld door het bestuursorgaan. De mogelijkheid om van de agenda af te wijken kan enkel indien alle leden aanwezig zijn en unaniem akkoord gaan met een afwijking.
Buitengewone algemene vergaderingen zullen bijeengeroepen worden door het bestuursorgaan, telkens deze het nuttig zal oordelen voor de belangen van de vereniging. De bijeenroeping is verplicht, binnen de maand, op schriftelijke en met redenen omklede aanvraag van ten minste één vijfde van de leden.
Indien de algemene ledenvergadering niet voldoende in aantal is dan is een tweede bijeenroeping nodig en de nieuwe vergadering beraadslaagt en besluit op geldige wijze ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen de vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden. Een wijziging is alleen dan aangenomen, wanneer zij een tweederde van de uitgebrachte stemmen heeft verkregen waarbij onthoudingen noch in de teller noch in de noemer worden meegerekend.
Art. . 7. De algemene vergadering mag besluiten over de punten op de agenda vermeld. De algemene vergadering kan slechts besluiten over punten die niet op de agenda vermeld zijn, wanneer ten minste twee derde van het aantal aanwezige leden hierom verzoekt.
De besluiten van de algemene vergadering worden aan de leden en aan belanghebbende derden ter kennis gebracht bij gewone brief.
Art.. 8. Het verenigingsjaar gaat in op 1 januari en eindigt op 31 december. Het bestuursorgaan doet jaarlijks aan de algemene vergadering rekening en verantwoording voor zijn beleid in het afgelopen jaar.
Art. 9. Bij ontbinding van de vereniging zal het vermogen besteed worden aan een doel dat het dichtst het doel van de huidige vereniging benadert.
Art. 10. Voor al wat niet door deze statuten wordt geregeld wordt verwezen naar het Nieuw Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV).
Ingevolge artikel 3 van het intern reglement met de interne richtlijnen heeft de algemene vergadering de heer Herman Van Autgaerden benoemd tot ere-voorzitter.
Ingevolge artikels 4 en 6 van de statuten heeft de algemene vergadering van vrijdag 2 juni 2023 de hierna volgende personen benoemd tot bestuurders voor een periode van vijf jaar, steeds verlengbaar mits uitdrukkelijke beslissing van de algemene vergadering :
Voorzitter : Michel Vanden Bempt, Schoolstraat 36, 3370 Vertrijk-Boutersem
Ondervoorzitter : Bart Vanderwegen, Gareelstraat 19, 3360 Bierbeek
Penningmeester : Herman Vandervelpen, Schoolstraat 3, 3360 Bierbeek
Secretaris: Guy Vanautgaerden, Tulpenlaan 7, 3052 Blanden
Leden-commissarissen :
Johan De Waelheyns, Bremtstraat 20, 3360 Bierbeek
Theo Havet, Schoolstraat 2, 3360 Bierbeek
Daniël Niclaes, Schoolstraat 55, 3360 Bierbeek
André Seldeslachts, Bierbeekstraat 43/1, Korbeek-Lo - Bierbeek
Gilbert Tonnet, Schoolstraat 38, 3360 Bierbeek
Guido Tonnet, Daalstaat 6, 3360 Bierbeek
Joz Vanden Eynden, Kwakkelbosstraat 19, 3360 Bierbeek
Willy Vranckx, Oude Geldenaaksebaan 8, 3360 Bierbeek
Michel Vanden Bempt Bart Vanderwegen Herman Vandervelpen
Guy Vanautgaerden Johan De Waelheyns Theo Havet
Daniël Niclaes André Seldeslachts Gilbert Tonnet
Guido Tonnet Joz Vanden Eynden Willy Vranckx